Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Akkumulátoros, elektromos vagy benzines?

Akkumulátoros, elektromos vagy benzines?

Egy új kerti gép vásárlása előtt szinte mindig végig futunk a gondolatmeneten, hogy akkumulátoros, elektromos, vagy esetleg benzinmotoros gépet válasszunk-e? Az előnyök és hátrányok viszonylag közismertek, még sem lehet általános tanácsot adni, mert a jó döntésbe beletartozik a kert és a feladat mérete, a vásárlásra felhasználható pénzösszeg, sőt még akár a környezetvédelemhez való hozzáállás is. Fontos, hogy megtaláljuk a jó döntést, hiszen hosszú évekre szólhat az elköteleződésünk egy-egy márka, vagy típus miatt/mellett.  Ám ahhoz, hogy e téren ideális döntést tudj hozni, fontos ismerned ezen verziók előnyeit és hátrányait egyaránt. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az akku a jövő?
Ha otthoni, kerti használathoz keresünk gépeket, akkor érdemes elgondolkodni a környezetbarát akkumulátoros termékeken. Akárhogy is nézzük, akár az autóknál, bárhol máshol is ez a jövő, hiszen kábelmentessé, vagy máshogy mondva szabaddá tesznek minket a kertünkben is. Ahogyan a hálózatra kötött gépek ugyanakkora feszültségről működnek, ugyanúgy az akkumulátoros gépek is azonos feszültséggel képesek működni, és az akkumulátorok számának növelésével gyakorlatilag végteleníthető a munkavégzés ideje.

Gyártók hozzáállása
A legtöbb gyártó ma már külön akkumulátor családokat épít felhasználóiknak, így, ha valaki megvett egy-egy típust, vagy egy-egy terméket a családból, akkor teljes gépparkot alakíthat ki hozzá ugyanazzal a típussal. Ezzel a megoldással bármelyik gépét ugyanazzal az akksival használhatja, nem kell felhalmozni mindenféle gyártó akkumulátorából csak, hogy 1-1 gépünket használni tudjuk. Sok gyártónál induló készleteket (starter kit) kínálnak termékeik mellé, mely tartalmaz egy akkumulátort és egy töltőt is, gyakran akciós áron, ezzel is segítve a saját termékcsaládunk kialakítását. Ilyen például a Hecht, vagy az Einhell.

 

 

Az elektromos kerti gépek előnyei
Az elektromos kerti gépek nagy előnye az, hogy hosszabb és nagyobb volumenű munkálatok is megszakítás nélkül végezhetők a segítségükkel, hiszen amíg van megfelelő áramforrás, addig ezeknek a szerkezeteknek nem lehet megálljt parancsolni. Ráadásul ennek hála kifejezetten könnyűek az akkus társaikhoz képest, vagyis kevésbé fárasztó a velük végzett munka még akkor is, ha esetleg nem túl természetes pózban kell eleget tenni egy feladatnak a kertben.

Az elektromos kerti gépen hátrányai
Első és legnagyobb hátrány, hogy amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő áramforrás, akkor semmilyen munkában nem lesz segítségünkre a megvásárolt gép. A következő probléma általában akkor szokott fellépni, amikor megvan az áramforrás, de nem ér el odáig a zsinórunk, ekkor ugyanis a megfelelő hosszúságú hosszabbítóról is gondoskodnunk kell, ami minden munkánál változhat. A hosszabbító pedig sokféle veszélyforrást rejt, könnyű benn elesni, elvágni és sok hasonló. Az üzemanyagban jelenleg sokkal több energia van, mint ugyanakkora térfogatú akkumulátorban. Habár az akkumulátor-technológia folyamatosan fejlődik, még nem érte el az üzemanyagok energiasűrűségét. Megoldásként hátra akasztható akkucsomagokkal növelhető az üzemidő.

Az akkumulátoros gépek előnyei
Az akkumulátoros gépek szerkezeti felépítésének nagy előnye, hogy nincs szükségünk kábelre az üzemeltetésre, bárhol bevethetők, nincs szükség hozzá áramforrás használatára és teljesen mindegy, hol vagy éppen. Extra pont, hogy a zsinór sem lesz akadály a munkavégzés során. Mindez pedig rugalmas és komfortos munkavégzést biztosít számodra minden körülmények között.

Az akkumulátoros gépek hátrányai
Hátránya ezeknek a gépeknek az, hogy ha lemerül a bennük levő akkumulátor, akkor vége a munkának, persze csak a következő feltöltésig. Ha elég felkészült vagy, akkor egy pót akkumulátor megoldás lehet arra, hogy ne kelljen órákat várnod a folytatásra, ám minden esetben fontos számolni azzal, hogy mennyit bír az adott akksi és mikor lehet szükség a töltésre. Pontosan emiatt nem túl komfortos ezek használata időigényes, nagyobb volumenű folyamatok végzése esetén. Emellett jellemzően nehezebbek ezek a verziók, mint az elektromos társaik, amely adott esetben megnehezítheti a precíz munkavégzést.

Benzinmotoros gépek előnyei
Természetesen a legerősebb gépek továbbra is a benzinmotoros gépek. Így, ha komoly munkaerőt kell bevetnünk, mint egy benzinmotoros fűkaszát, akkor nincs sok választás. Ezekre a munkákra az elektromos és akkumulátoros verzióik gyakran nem alkalmazhatóak. Mindig érdemes mérlegelnünk, milyen munkára kell befogjuk a gépünket. Ezeknél a gépeknél szintén nem fognak minket zavarni a zsinórok, azonban attól függően, hogy kettő vagy négyütemű benzinmotorról van szó, más és más keverés kellhet a gép üzemeltetéséhez.

Benzinmotoros gépek hátrányai
Ezek a gépek hangosak és környezetszennyezőek. Valószínűleg nehéz lenne olyan kertes házban élő családot találni, ahol a szomszéd nem ment még soha az agyunkra a hangos, benzinmotoros gépek brummogtatásával hétvégén.
A mostani benzinárak mellett pedig már érdemes lehet elgondokodni, hogy megéri-e továbbra is ezekkel a gépekkel dolgozni.

A Li-Ion akkumulátorok tárolása:
A Li-Ion akkumulátorokra vigyázni kell, ezért a következő szabályokat érdemes betartani a hosszú élettartam elérése érdekében:
– -30 és +80 C° között kell tárolni őket. Nem szabad a forró autóban felejteni, illetve extrém hidegben kint hagyni. Célszerű a szobahőmérsékleten való tárolás.
– Túltölteni és túlmeríteni sem szabad. Szerencsére a túltöltésre az akkumulátor-töltő, a túlmerítésre az akkumulátorral használt gép ügyel.
– Ha nem használjuk az akkut egy ideig, akkor félig vagy teljesen feltöltve rakjuk félre.
– Az akkumulátor egységben lévő elektronika figyeli az akku használatát cellánként, a hőmérsékletet, a páratartalmat és a környezeti viszonyokat.
– A víz alá merítést az akkumulátorok nem bírják.
– Jelenlegi tapasztalatunk szerint normál használat mellett 4-5 évig üzemképesek

Az akkumulátoros csavarozó vásárlásakor az akku minősége az egyik sarkalatos pont. Az akkumulátor teljesítménye rendkívül fontos szempont: minél nagyobb a teljesítmény, annál mélyebb furatokat tud készíteni, és annál keményebb munkadarabokat tud megmunkálni. Az is óriási segítség, ha a forgatónyomatékot különböző fokozatokba tudja állítani. A mágneses bitbefogó és a mellékelt bitek gyors és egyszerű szerszámcserét tesznek lehetővé.

Kérdések, amiket érdemes feltenni vásárlás előtt:
Milyen volumenű munkálatokat végeznél a gép segítségével?
Jellemzően a ház körül használnád ahol mindig van áram?
Lehet, hogy áramforrás nélküli terepen is bevetnéd?
Az elvégzendő munka szempontjából lényeges az eszköz súlya?
Mekkora hely áll rendelkezésre a megfelelő tárolásához?

Összegzésként, mindig mérlegelnünk kell a szükségleteinket. Fűnyíró és fűkasza esetén nem lőhetünk mellé a benzinmotoros verziókkal, azonban egy kis kertre felesleges nagy gépet vennünk, ilyenkor gondolkodhatunk elektromos, vagy akkumulátoros gépekben. Személyes preferencia és terület alapján érdemes választanunk. Amennyiben kéziszerszámokban gondolkodunk, úgy érdemes megtekintenünk különböző gyártók akkumulátoros család termékkörét, amelyek kifejezetten abból a célból készültek, hogy minden gép működtethető legyen egyetlen akkumulátor típussal. 

Az Agroker Áruház webshopjában megtalálható minden szükségletet kielégítő kategória, hiszen legyen szó benzinmotorról, elektromos gépről, vagy akkumulátorosról, magas minőségű termékeink között megtalálod a neked legmegfelelőbbet! Ha esetleg nem tudod, hogy az elvégzendő feladathoz melyik gépre is lenne szükséged, szakképzett és tapasztalt kollégáink szívesen segítenek neked, akár telefonon, akár e-mailben! Személyesen pedig 6000 Kecskemét, Halasi út 29.-es számú kerti gép boltunkban van lehetőség!