Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Áramfejlesztő - Mire jó? Mire figyelj, mielőtt vásárolsz?

Áramfejlesztő - Mire jó? Mire figyelj, mielőtt vásárolsz?

Az elektromos energia már olyannyira életünk részévé vált, hogy gyakran bele sem gondolunk, mennyi mindenben segíti életünket, hiszen a modern világban már természetesnek vesszük. Az áramfejlesztő, vagy másik nevén generátor, esetleg hallhatjuk aggregátorként is - azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen akkor sem nélkülöznünk az elektromos készülékeink használatát, ha esetleg elmegy az áram, vagy kültéren szeretnénk használni azokat. Ezek az eszközök teljesítményük és méretüktől függően hosszú órákon, vagy akár folyamatosan is képesek lehetnek ellátni szükségletünket, hogy ne kelljen nélkülöznünk a modern technológia vívmányait.

Fő szempont: A teljesítmény

A legfontosabb, hogy felmérjük mekkora teljesítményű eszközre lesz szükségünk és mekkora feszültségre. Az aggregátor teljesítményének nagyobbnak kell lennie, mint a kívánt eszköz/eszközök összteljesítményének értéke. Így érdemes figyelni, hogy nagyobb teljesítményt válasszunk, mint amire szükségünk van, hiszen hosszú távon nem tesz jót és nem is tudjuk maximumon működtetni az áramfejlesztőt.

(Folyamatos teljesítmény: amit hosszú távon képes biztosítani - Maximum teljesítmény: Rövid ideig képes biztosítani)

Feszültség

A készülékek feszültségének meghatározása: A 230 V-os feszültségű készülékek vezetékének végén 2, vagy 3 érintkezős dugvilla található. A háromfázisú, 400 V-os (korábban 380 V-os) csatlakozók kinézete és színe eltérő, ráadásul 4 vagy 5 érintkezővel rendelkeznek. A háromfázisú áramfejlesztők egy fázisú feszültséget is képesek előállítani, de figyelembe kell venni, hogy egy fázison mindig kisebb teljesítményt tudnak leadni.

Áramfejlesztő feszültség
 

Aggregátor típusok

Az áramfejlesztők különböző üzemanyagokkal működnek. Meghajtás szerint a következő típusúak lehetnek:
- Benzin (zárt térben is használható)
- Dízel
- Gáz (kizárólag nyílt térben használható)
- Vegyes (benzin és gáz)

 


 

AVR, azaz feszültségszabályzás

Ha finommechanikai eszközök üzemeltetésére keresünk áramfejlesztőt, akkor kizárólag AVR-es, azaz elektronikus feszültségszabályzós eszközt használjunk. Ez az egység terhelés hatására beavatkozik, megakadályozza az áramerősség ingadozását, a motor fordulatszámát optimalizálja, így az inverteres áramfejlesztő technológiájának köszönhetően majdnem tökéletes kimeneti szinusz görbét biztosít, ezzel biztosítva a tartós működést. Az olcsóbb kondenzátorszabályozás csak és kizárólag oda való, ahol nincs szükség pontos feszültségre és frekvenciára.

Az elektromos eszközök áramfelvétele között igencsak nagy eltérések lehetnek, így az áramfejlesztő teljesítménye az üzemeltetni kívánt eszközök összteljesítményénél legalább 20-30%-kal legyen magasabb!

Kérje szakértő munkatársaink segítségét a választásban!