Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés

Télen a hó alatt az elhalt növényi részek miatt a gyep nem jut elég tápanyaghoz, oxigénhez és sok esetben vízhez sem. Mindez azt eredményezheti, hogy a fű elhal és tavasszal a zöld pázsit helyett élettelen, elsárgult gyep fedi udvarunkat. A problémára gyepszellőztetés a megoldás.

Gyepszellőztetés: tényleg olyan fontos? 

A gyepszellőztetés mint kerti munka sokak számára nem ismerős és a legtöbben nem is végzik el. Enélkül viszont nagyon kicsi az esélye annak, hogy tavasszal zölden pompázó pázsitunk lesz. A gyepszellőztetés fellazítja a talajt és eltávolítja az elhalt növényi hulladékokat, ami által füvünk ismét fellélegezhet és kertünk egyik legszebb dísze lehet.

Ráadásul a gyepszellőztető gép használata nagyon egyszerű. Ugyanúgy kell végighaladnunk vele a pázsiton, mint egy fűnyíróval, a gép pedig végzi a munkáját.

Gyepszellőztetés: mikor érdemes elvégezni? 

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy elvégezhető-e a gyepszellőztetés ősszel is, vagy érdemesebb inkább tavasszal megcsinálni. Azzal nem ártunk a fűnek, ha a tél után, majd a következő tél előtt is elvégezzük, sőt. Ha ősszel is végigmegyünk a gyepen, úgy a következő tavaszra csak megkönnyítjük a saját munkánkat.

Ha viszont egy évben csak egyszer szeretnénk gyepszellőztetést végezni, akkor mindenképp tavasszal érdemes. Ekkor van a legnagyobb szüksége ugyanis a pázsitnak a megújulásra, kiszabadulva a hótakaró alól.

Gyepszellőztetővel vagy gereblyével? 

Gyakori kérdés az is, hogy mivel a leghatékonyabb elvégezni a fűszellőztetést. Az elvégzett munka eredményét nem befolyásolja jelentős mértékben a munkaeszköz. A gyepszellőztetés gereblyével való elvégzésénél viszont jó tudni, hogy az elsőre nem biztos, hogy olyan alaposan el tudja távolítani a növényi maradékokat, mint egy profi gyepszellőztető gép. Előfordulhat ezért, hogy gereblyével többször is végig kell mennünk a kerten, hogy ugyanazt az eredményt kapjuk.

Fontos tudnivalók a gyepszellőztetésről

Gyepszellőztetés csak fűnyírás után 

A hosszú fűszálakat sem a gyepszellőztető, sem a gereblye nem tudja olyan jól "átfésülni", mint a lenyírt füvet, ezért mielőtt nekilátnánk a szellőztetésnek, mindenképp nyírjuk le. Nem csak a fűszálak mérete, hanem a nedvessége is akadályozhatja az eredményes munkát. Ha eső után, nedves füvön végezzük a szellőztető munkát, akkor esélyes, hogy sokkal több egészséges fűszálban tesz kárt. Igyekezzünk úgy időzíteni, hogy a talaj közepesen száraz legyen.

Nincs azonnal látható eredmény 

Fel kell készülni arra, hogy közvetlenül a gyepszellőztetés után nem túl szép a gyep látványa. Ez viszont teljesen normális, az eredmény nem lesz azonnal látható. Akármilyen ijesztőnek is tűnhet elsőre, ne essünk kétségbe, jó munkát végeztünk és egy kis türelemmel ezt a pázsit is bizonyítani fogja.

Gyepszellőztetés minél hamarabb? 

Mivel a fűszellőztetést először a hóolvadás után kell elvégezni, felmerülhet a kérdés, hogy nekikezdhetünk-e azonnal, amint elolvad a hó. Nem tanácsos elhamarkodni a gyepszellőztetést. Mindenképp várjuk meg, hogy a hőmérséklet tartósan fagypont felett legyen. Ha elvégezzük a szellőztetést és azután előfordul, hogy a hőmérséklet éjszaka fagypont alá esik, akkor sokat árthatunk a fűnek. A fellazított, átszellőztetett gyep sokkal jobban ki van téve a hidegnek, és akár el is fagyhat.

Nagyobb udvarok esetében időt és energiát spórolhatunk meg, ha a gyeplazítás elvégzéséhez gyepszellőztető gépet használunk. Az Agroker Webáruházban gyepszellőztető gépek széles kínálata érhető el. Csakis kiváló minőségű márkák gépeit találja meg a webshopunkban. Fedezze fel kínálatunkat!