Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gyomirtás: 5+1 vegyszermentes módszer extra tippek kíséretében

Gyomirtás: 5+1 vegyszermentes módszer extra tippek kíséretében

Sokunk álma egy gyönyörű kert zöld pázsittal és színes virágokkal. A csúnya gyomok viszont nagyon el tudják rontani az összképet, ráadásul nehéz teljesen és véglegesen megszabadulni tőlük. A gyomirtás módszerei közül a vegyszeres tűnhet a legegyszerűbbnek, viszont ez nem csak az egészségünknek árthat, hanem sokszor azokban a növényekben is kárt tesz, amiket nem szeretnénk bántani. A jó hír, hogy ma már számos megoldás létezik, amikhez nem kell kémiai vegyületeket használnunk. Cikkünkből kiderül, mik ezek.

1. Gyomirtás kézzel

Ha a kert kisebb és a gyomok is csak itt-ott bukkannak fel, akkor aktív kikapcsolódásként nekiállhatunk kézzel kihúzgálni őket. Ebben az esetben fontos odafigyelni arra, hogy a gyomnövényt gyökerestül távolítsuk el, hiszen, ha a növény véletlen elszakad, a földben maradt rész újra kinő. Vannak erősebb, ragaszkodó növények is, amikkel meggyűlhet a bajunk. Ilyen esetben használjunk kézi gyomláló eszközt, ami megkönnyíti a dolgunkat.

Extra tipp: Könnyebb dolgunk van olyankor, amikor a talaj nedves. Ehhez természetesen nem kell megvárnunk az esőzést, nyugodtan öntözzük meg a gyomnövény körül a talajt, mielőtt kihúzzuk.

2. Totális gyomirtás: forró vizet a gyomra! 

Forraljunk vizet és óvatosan - saját épségünkre is ügyelve - öntsük a nem kívánatos növényre. A forró víz ugyanis megöli a növények szöveteit, így azok pár nap alatt elpusztulnak.

Extra tipp: A forró víz minden növényt elpusztít, amivel érintkezik, így ezt a módszert érdemesebb olyan területeken alkalmazni, ahol a gyomok nem más, számunkra kedves növények körül nőnek. Ilyenek például a térkövezett területek, vagy járda, ahol a burkolatok között és a betonrepedésekben nő a gyom.

3. Gyomirtás házilag a hő erejével 

Ahogy azt már a forró víznél említettük, a növények a túlságosan magas hő hatására elpusztulnak.  Ma már kaphatók olyan elektromos gyomirtók, amik extra magas hőmérsékletű levegőt fújnak a növényre. Az égetés is hasonló megoldás, ehhez is kaphatók speciális eszközök.

Extra tipp: A láng- és hőlégfúvót is elég pár centire tartani a gyomnövényektől. A hő úgy is eléri őket, amitől elveszítik belső nedvességüket és néhány nap alatt eltűnnek.

4. Talajtakarók 

A végleges gyomirtás egyik hatékony módszere a szövetek és takarók leterítése, ami fizikailag akadályozza meg a gaz növekedését. Emellett megfosztja a napfénytől és levegőtől is, így ellehetetleníti. A takaró használata igen egyszerű: vágásokat ejtünk rajta az elültetni kívánt növényeknek és lefedjük a talajt. A gyomkorlátozó szövetek és takarók általában lebomló, növényi anyagból készülnek, így az lebomláskor pluszban táplálja a talajt is. Ha nem szeretnénk erre költeni, lehetünk kreatívak, például egy kidobásra váró zuhanyfüggöny is megteszi. Itt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a műanyag nem bomlik le, így ez nem igazán környezetbarát módszer.

Extra tipp: A talajtakaró szövetek önmagukban nem esztétikusak, így elronthatják a kert látványát. Fedjük be apró kavicsokkal vagy mulccsal, amik azonnal sziklakert kinézetet kölcsönöznek a kert

totális gyomirtás

5. A legjobb gyomirtás a megelőzés 

Ha teljesen újonnan alakítunk ki kertet, és a nulláról kezdjük, akkor van egy kis előnyünk, hiszen még nem jelentek meg a gyomnövények. Ebben az esetben ne is várjuk meg őket! A megelőzéssel a saját dolgunkat könnyítjük meg a későbbiekben. A gyomok megjelenését igénytelen növények lévén valószínűleg nem tudjuk 100%-osan megelőzni, de jelentősen csökkenthetjük vele az előfordulásukat.

Ne adjunk teret nekik 

A gyomnak nincsenek nagy igényei: egy kis napfény, egy kis víz és szinte akármilyen talaj megteszi. Éppen ezért ahol talál egy kis helyet, ki is bújik. Hogy ezt megelőzzük, igyekezzünk a virágokat minél sűrűbben elhelyezni, így a gaznak nem lesz elég tere mély gyökeret növeszteni és a napfényt is kitakarja előle a többi virág.

Talajtakaró...ismét 

A gyomkorlátozó anyagok nem csak a már meglévő gyomnövények ellen nyújtanak hatékony megoldást. A talajtakaróval a gaz kinövése is megelőzhető, hiszen elegendő napfény, levegő és víz nélkül az esetlegesen szétszóródott magok nem tudnak kicsírázni.

Gyomirtó fűre 

Sajnos nincs olyan szer, ami a gyomot kiirtja, de a gyepet nem. Éppen ezért a füvesítésnél is a megelőzés fontos. Ehhez kapcsolódóan több tippünk is van. Előzőleg említettük, hogy a gyomnak is szüksége van bizonyos térre a gyökerezéshez. Ha a pázsiton egyes foltokban nem nő fű, szórjunk oda fűmagot még mielőtt azt az üres teret a gaz használná fel. A már meglévő fűnél figyeljünk, hogy fűnyíráskor ne vágjuk túl rövidre, hiszen a hosszú fűszálak leárnyékolják a földet, így a gyom magvainak nem jut elég napfény, és nem tud kicsírázni.

Csak a szeretett növényeinket öntözzük 

Akármilyen igénytelen növények is a gyomnövények, víz nélkül ők sem tudnak sokáig életben maradni. Ha szeretett virágaink és a gaz egymáshoz nem túl közel helyezkednek el, akkor locsoláskor ügyeljünk, hogy csak a virág kapjon a vízből. Ehhez segítséget nyújthat egy csepegtető öntözőrendszer, amit a növény köré helyezzünk el. Ez megkönnyíti a célzott öntözést.

Extra tipp: Ha komposztálunk és azt talajtáplálásra fel is használjuk, akkor a komposzt elterítése után várjunk pár napot a virágok elültetésével. Ez idő alatt ugyanis már elő is bukkannak a hívatlan vendégek, amiket így könnyedén eltávolíthatunk anélkül, hogy a virágainkat kellene kerülgetnünk, vagy azok elrejtenék a szemünk elől a nem kívánatos gyomokat.

6. Kemikáliamentes gyomirtó házilag 

Szerencsére vannak olyan háztartásban is használatos, vegyszermentes szerek, amiket a gyomok nem szeretnek. Ezek ráadásul igen olcsó, mégis nagyon hatékony megoldások a nem kívánatos növények ellen.

Ecet

Alig akad olyan háztartás, ahol nem található meg egy üveg ecet. A gaz viszont ki nem állhatja, sőt elég egy fújásnyit permetezni a virágára vagy gyökeréhez. Ezzel megakadályozzuk a magtermelést, vagy a gyom növekedését, és végül az elpusztulását eredményezi. Nem csak a hagyományos háztartási ecet oldja meg a problémát. Használhatunk akár almaecetet is.

Szódabikarbóna 

Szintén egy nagyon olcsó, mégis hatékony megoldás a gyomirtásra a szódabikarbóna. Szórjuk a nem kívánatos növények tövébe! Ennél is fontos viszont odafigyelni, hogy csak olyan területen alkalmazzuk, ahol kizárólag gyom van. Sajnos ugyanis a többi növény sem szereti és azok is elpusztulnának tőle.

Alkohol

A gyomok az alkoholt sem kedvelik. A tömény szeszes ital, például vodka a gaz egyik ellensége. Permetezőüvegben keverjünk össze vodkát és folyékony mosogatószert és ezzel fújjuk le az eltüntetni kívánt növényeket. Ezt érdemes olyankor elvégezni, amikor felhőtlen, napsütéses az idő.  Ilyenkor ugyanis még gyorsabban párolog az alkohol, amivel eltávolítja a növény nedvességét, a közvetlen napfénynek kitett gyom pedig kiszárad és elpusztul.

Akinek van kertje az tudja, hogy mindig akad teendő odakinn, szinte évszaktól függetlenül. Az Agroker Webáruházban szerszámok, fűnyírók és különböző barkácsgépek széles választéka érhető el. Szerezzen be mindent egy helyen, hogy udvarát olyanná varázsolhassa, amilyennek elképzelte.