Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan válassz kompresszort?

Hogyan válassz kompresszort?

Ha még nincs kompresszorod, valószínűleg el sem tudod képzelni, hogy mennyi mindenben lehet segítségedre a ház körüli teendőkben. Nagyon sok munkát meggyorsít, megkönnyít. Ezért minden garázsban és kertes házban hasznos társ lehet egy kompresszor.

Mire is jó egy kompresszor?

A kompresszor egy viszonylag egyszerű eszköz, amely levegőt sűrít és ezt a sűrített levegőt rengeteg féle képpen tudjuk felhasználni a ház körül, a garázsban, vagy hobbink során.

Amennyiben egy kicsit tudományosabban szeretnénk megérteni: egy kompresszorban atmoszférikus levegőt sűrítünk össze mechanikus energia hozzáadásával magasabb nyomáspotenciálra. A bezárt levegőmolekulák a tér csökkenése által összenyomódnak, „összesűrítődnek“.

Vegyünk például néhányat a mindennapi esetek közül, amely bármelyik háztartás körül előfordulhat!

- Kerítés festés esetén előtte lefújhatjuk a homokot a kerítésről, vagy csiszolás után a port.

- Felfújhatunk bicikli, motor vagy autó kereket. Kerti medencét, vagy bármilyen más eszközünket, ami fújást igényel.

- Porfújás a nehezen elérhető sarkokból, területekről, garázsból.

- Számost felhasználhatósági lehetőség autótakarításkor.

- Légszerszámok működtetése barkácsolás, felújítás közben.

- Ősszel az avar egykupacba való összefújására
 

Csak néhány példát említettünk, amit hosszasan lehetne még folytatni. Lényeg a lényeg: A kompresszor egy olyan eszköz, amellyel biztosan egyszerűbb és gyorsabb munkát végezhetünk rengeteg ház körüli munka során, ezzel sok-sok időt megtakarítva, amelyet így hasznosabban is eltölthetünk, mint mondjuk kerékpumpálással.

Amennyiben ezek alapján úgy döntessz, hogy neked is szükséged van egy ilyen eszközre otthon, a ház körül, vagy a munkád során, már csak az a kérdés maradt hátra, hogy: na, de mégis milyet?

Válasz a 'de milyet' kérdésre?

Alapvetően kétféle kompresszorral találkozhatunk: száraz és olajkenéses kompresszor. A kérdés, amit fel kell tennünk, hogy mire és hol fogjuk használni a gépezetet?
Amennyiben csak otthonra keresünk segítséget, akkor a száraz kompresszor lesz a számunkra megfelelő választás. Ez ugyanis bőven elég a kerti, ház körüli munkák elvégzésére.
Az olajkenéses kompresszor élettartamát tekintve hosszabb, de ezek nem otthoni felhasználásra készülnek (extrém üzemeltelési körülmények, gázok utósűrítése). Továbbá ezekben folyamatosan figyelnünk kell a megfelelő olajozásra is.

Persze választhatod otthonra a csavarkompresszorost is, ha úgy érzed kihasználnád a nagyobb teljesítményét, mert például rendszeresen kell a hobbidhoz, vagy bármilyen egyéb tevékenységhez. Kisebb üzemek esetében egy 5,5-10 lóerős kompresszor már elég lehet, de ha rendszeresen nagy mennyiségű levegőt akarsz biztosítani, akkor 10-20 lóerős verzió is szóba jöhet.


Amire érdemes figyelned:

a leírásban többnyire a szívott teljesítmény szerepel, de ez nem egyenlő a nyomáson mért légszállítási értékkel, vagyis azzal, amennyi levegőt nyom a kompresszor. A szívott teljesítménynek ez nagyjából 60-75%-a, kompresszortól függően! Ezt mindenképpen tartsd szem előtt, amikor választasz, hiszen nem mindegy, hogy a kompresszorod hozza-e azt a teljesítményt, ami kell például a szerszámaid működtetéséhez.

 

Alapvető felmerülő kérdések a vásárlás előtt?

- Mire figyeljek a légkompresszor vásárlásakor?

- A megfelelő nyomást tudja produkálni. (Bar)

- A megfelelő légszállítást tudja. (liter/perc)

- A légkompresszor felvett teljesítményét elbírja a biztosíték.

- Elegendő a tartály nélküli, vagy szükséges a tartályos légkompresszor?

 

Elektromos és benzines kompresszor

Az elektromos kompresszorok a leggyakoribb modellek. Kevesebb karbantartást igényelnek, mint a benzinmotoros kompresszorok, csendesebbek és bármilyen száraz területen munkára foghatók, ahol rendelkezésünkre áll az elektromos áram. Az elektromos kompresszorokat beltéren szokás használni. Számos otthoni használatra készült típus működik 120V feszültségen, ám a nagyobb teljesítményű modellek ettől eltérhetnek. A hordozható elektromos kompresszorhoz megfelelő méretű hosszabbító szükséges, amely fokozhatja a mobilitást. Mindig kövesd a gyártó hosszabbítókábelekre vonatkozó előírásait, nehogy rosszul járj!

A benzinmotoros levegőkompresszor jó választás azokon a kültéri munkaterületeken, ahol az elektromos áram korlátozott vagy nem elérhető. Általában több lóerővel rendelkeznek, mint az elektromos modellek, így nagyobb a légszállítás teljesítményük is.

További tippek a vásárláshoz:

- Ha rendelkezésre áll ipar áram, akkor előnyösebb a 3 fázisú készüléket választani, mivel ezeknek a motoroknak nagyobb az indítási nyomatéka, így üzembiztosabbak még mostohább körülmények között is.

- 2 fokozatú kompresszorok jobb hatásfokkal bírnak.

- Az alacsonyabb sűrítő fordulatszám a kompresszor élettartalmát kedvezően befolyásolja

- Szakértő kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre, bármilyen felmerülő kérdés esetén

 

Milyen márkákat találok az agroker.hu-n?

Több gyártó termékeit is forgalmazzuk! Az alábbi gyártó nevekre kattintva megtekintheti a jelenleg raktáron lévő készletünket, amelyekből bátran választhat:

- Einhell: Több évtizedes tapasztalattal tervezik, fejlesztik és készítik a megbízható német minőségű barkács és használati kisgépeket, berendezéseket és kiegészítőket. Legyen elektromos, akkumulátoros vagy benzines készülék, mindegyik hatékony és biztonságos munkavégzést garantál felhasználójának hosszútávon.

- Hecht: HECHT – a kertek mestere. Ezt a szlogent méltán viseli a közel 22 éves gyártói múltra visszatekintő Cseh székhelyű kertigép gyár. Termékei minőségbiztosított, kiváló ár-érték arányú gépek és tartozékok.

- Zipper: Európa számos országában megtalálhatók a Zipper termékek. Az építőiparban, a fafeldolgozásban, kerti gépek és sok más területen több, mint 20 éves múltra visszatekintő nemzetközi gyártója, a H. Maschinen védjegy alatt, egyedülálló és folyamatosan bővülő termékkínálattal.

- Fieldmann: Minden, amire a házban és a ház körül szüksége lehet. Könnyű és egyszerű használatot biztosító, formatervezett gépek kínálatával büszkélkedhet. A márkára játékos, friss színkombináció jellemző. Ilyen szerszámokkal, eszközökkel valóban öröm a ház körüli munka.

- Scheppach: A Scheppach egy fogalom! Már 90 éve kínál kompromisszummentes, professzionális szerszámokat a műhelymunkákhoz. Hagyományos német precizitás, kifinomult részletkidolgozás, több mint 70 szabadalom és kiváló szervizhálózat, csúcsra emelte a márkát.

 

Ha a cikk elolvasása után, vagy a kínálatunk böngészését követően továbbra sem sikerült döntést hoznod, hogy melyik az a termék, amire szükséged lenne, bátran keress fel minket, hogy szakértő és képzett munkatársaink segítségedre lehessenek a döntésben! Egy-egy gép hosszú évekig marad velünk, így fontos az, hogy körültekintően válasszunk, és jó döntést hozzunk. Hogyan tudod felvenni velünk a kapcsolatot? A következő lehetőségek közül választhatsz:

Telefonon: 06 (76) / 506-100
E-mailben: webaruhaz@agroker.hu | ugyfelszolgalat@agroker.hu
Személyesen az üzletben: 6000 Kecskemét – Halasi út 28. / 29.